AMD naste GlobalFoundries

Ti-a placut?

Ca AMD va ramane fara fabrici, in incercarea de a face rost de bani, nu mai este de mult o noutate. Dar in sfarsit este o certitudine, actionarii aproband infiintarea acestei subsidiare, ce a fost intr-un final botezata GlobalFoundries.
Ea va fi detinuta pentru inceput de AMD si ATIC (Advanced Technology Investment Company, din Emiratele Arabe Unite), in proportie de 50 – 50 %, in urma unei plati catre AMD de aproximativ 700 milioane $, si preluarea a inca 1.1 miliarde $ datorii. In timp insa, pe masura ce ATIC va investi undeva la 6 miliarde $, isi va vedea cota marita.

Cu aceasta ocazie actualele fabrici vor fi redenumite, si organizate in grupuri geografice. Si pe viitor va fi un producator si pentru GPU-urile ATI, insa nu unicul. Pentru ca nu va inlocui TSMC-ul, actualul partener principal de productie ATI, ci probabil UMC-ul.
Ramane de vazut daca aceasta miscare este salvatoare pentru AMD, sau daca doar asigura o simpla gura de oxigen, urmand ca in timp costurile crescute rezultate din separarea dezvoltarii de productie sa ingroape definitiv compania. Sau poate pana atunci AMD va trece complet in apartenenta companiilor din Emiratele Arabe Unite, care momentan detin aproximativ 16% din actiunile gigantului IT.
Si asteptam reactia celor de la Intel, care au licentiat dreptul de producere a procesoarelor x86 exclusiv AMD-ului, drept netransmisibil.

AMD naste GlobalFoundries

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus