Cloak-area ia proportii

Ti-a placut?

In urma cu aproximativ doua saptamani va povesteam ca s-a reusit realizarea unei mantii a invizibilitatii (Eng „Cloak”), prima care sa ascunda un obiect de ochii lumii. Insa totul se facea la un nivel nanometric, folosindu-se metamateriale estrem de scumpe.
Dar acum la Universitatea Perdue s-a gasit o metoda mult mai ieftina si mai buna. Aici au reusit sa ascunda obiecte de 100 de ori mai mari, pana la un nivel micrometric de 50 um. Si totul prin invaluirea lor in doua foite de aur: una plana jos, si alta specific bombata, sus.

Acestea reusesc sa prinda lumina la interior, si dupa ce o reflecta in jurul obiectului ascuns, o lasa sa iasa de cealalta parte, ca si cum nu ar fi fost nimic in calea ei. Deci se comporta ca o hiperlentila, adica are un unghi de refractie negativ.
Si mai exista un avantaj incontestabil al conceptului celor de la Perdue: actioneaza asupra luminii in totalitate, indiferent de lungimea sa de unda. Ramane de vazut unde ne va duce noua tehnologie. Un lucru este cert: pana sa nu mai vedem masini ca in James Bond e cale lunga.

Cloak-area ia proportii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus