Configuratia lunii februarie 2009

Ti-a placut?

In ultimele minute ale scurtei luni februarie va aduc si configuratiile celei de-a doua luni a anului 2009 concepute aici la ArenaIT. Si conform dorintelor cititorilor nostri, exprimate in randul trecut, am incercat sa mentin bugetele de 1500, 2500 si 5000 lei, sacrificand din performanta sistemelor.
Aceasta masura a fost necesara din cauza devalorizarii leului, care a scumpit implicit toata piata IT. Deci modificarile au fost extensive, dupa cum se vede:

Low end:

Middle end:

High end:

La low end nu am mai putut mentine procesorul tri core, din cauza preturilor in continua crestere. Asa ca am fost nevoit sa trec la un dual core. Pana la urma am ales un Athlon X2 7750, tot de la AMD, Intel neavand o alternativa rentabila in aceeasi bani.
Sacrificat a mai fost si HDD-ul, intorcandu-ma la AAKS-ul de 500 GB de la Western Digital folosit si in Configuratia lunii noiembrie 2008. La memorie am adus kit-ul A-Data Vitesta Extreme, cu aproximativ aceleasi proprietati dar putin mai scump, insa si pe stocuri (oficial), spre deosebire de Crucial Ballistix Tracer. Macar placa video a ramas aceeasi, gaming-ul nesuferind prea tare.
Middle end-ul este si mai afectat. Pentru a pastra un procesor quad core, a trebuit sa trec si aici la AMD, Q8200, cel mai ieftin quad Intel ajungand mult prea scump. Si asta a adus si o alta placa de baza, DFI LANParty DK 790FX-M2RS (chipset 790FX). As fi preferat un 790GX, dar si aceste placi, mai recent lansate, au fost afectate mai tare de scumpiri. Si la fel, am inlocuit memoriile cu A-Data Vitesta Extreme.
La high end, desi toate se scumpesc, am reusit sa mentin platforma Core i7 si chiar sa includ 6 GB de RAM, sub forma a trei placute DDR3 1600 MHz de la Kingmax. Si asta prin eliminarea cititorului de Blu-Ray si inlocuirea sa cu un DVD-RW normal.
Placa video este acum un Sapphire, pentru a mentine pretul minim. Iar placa de baza este tot un X58 de la Gigabyte, dar varianta UD3R, mai ieftina, care suporta doar CrossfireX si are doar patru slot-uri de memorie (totusi stiind de triple channel).
Sa speram ca devalorizarea leului a luat sfarsit, si ca o sa se stabilizaze putin si produsele IT. Cu putin noroc de luna viitoare configuratiile isi vor relua cursul logic, de ameliorare treptata, si nu vor necesita alte castrari.

Configuratia lunii februarie 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus