Configuratia lunii martie 2009

Ti-a placut?

Pentru cei ce intentioneaza sa achizitioneze un sistem nou in perioada imediat urmatoare am vesti bune. Preturile s-au normalizat, dupa scumpiri constante in ultimele luni sesizandu-se primele ieftiniri. Parte datorita scaderilor de preturi internationale, dar si datorita comerciantilor locali, care probabil si-au dat seama ca scumpirea in criza nu le va rotunji veniturile.
Deci am putut sa ma intorc la o parte din componentele folosite in decembrie 2008 si ianuarie 2009, la care renuntasem in februarie 2009 din cauza preturilor exagerate. Dar sa vedem cum sta treaba:

Low end:

Middle end:

High end:

La low end am reintrodus tri core-ul, si HDD-ul este iar Samsung-ul de 640 GB cu doua platane. Iar ca placa video luna aceasta am schimbat Palit-ul tot cu un 8800GT 512 MB, de la Gigabyte, cu frecvente de 700 / 1900 MHz si cooler Zalman.
La middle end schimbarile sunt mai mari. Si aici am revenit la quad-ul Intel Q8200. Dar placile de baza DFI folosite anterior sunt inca prea scumpe. Asa ca am recurs la un Gigabyte GA-EP45-UD3LR (chipset P45 + ICH10R). Mai mergea un DFI BI P45, dar am preferat placa mai dotata de aceasta data.
Iar placa video este acum un GeForce 9800GTX+, putin mai rapida ca HD 4850, si doar putin mai scumpa, de la Galaxy. As indrazni sa afirm ca AMD incepe sa fie dezavantajat si la placi video in Romania, nu doar la procesoare, dupa cum o sa vedeti si mai jos.
Si asa am ajuns la high end. Aici am readus unitatea optica blu-ray combo, insa de aceasta data am optat pentru un Pioneer. La high end se remarca memoria DDR3, acum mult mai ieftina. In sfarsit au ajuns si la noi aceste scaderi de preturi, DDR3-ul devenind comparabil cu DDR2-ul, si nu intr-o cu totul alta liga. Am optat pentru un kit de 6 GB de la A-Data, datorita pretului cel mai bun, chiar daca latentele sunt ceva mai mari.
Si din aceasta cauza pretul total al sistemului high end este bine sub limita de 5000 lei. Si mare lucru nu mai era de schimbat sau adaugat. Sigur, puteam pune o placa de baza mai dotata, sau RAM ceva mai rapid. Insa diferentele de pret nu justificau deloc diferenta de performanta, asa ca am decis sa las mai ieftin sistemul.
Si aici avem o noua placa video, inca o data un reprezentant nVidia: GeForce GTX 260. Placa este realizata de eVGA, si din pacate nu este foarte clar daca este un 260 simplu sau un 260+. Oricum, este sensibil mai ieftica ca un Radeon HD 4870, desi la nivel mondial raportul este invers. Sa nu fi ajuns ieftinirile AMD si la noi din cauza unor stocuri inca neepuizate? Tot ce se poate. Ramane de vazut luna viitoare.

Configuratia lunii martie 2009

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus