Cooler-e cu profil redus

Ti-a placut?

Cu cat procesoarele au devenit mai puternice, cu mai multe nuclee, cu atat a crescut si temperatura pe care acestea o generau. Iar producatorii de solutii de racire au marsat pe cooler-e cat mai mari, cu putere de racire maxima. Design-ul castigator a fost tower cooler-ul.
Insa in ultimul timp am vazut si un avant al sistemelor compacte, netbook-uri si nettop-uri, cu procesoare modeste, placi de baza micute, si performante fara pretentii. Acestea se descurca fara prea mari probleme cu sistemele de racire standard. Insa asta nu ii opreste pe marii producatori sa intre si pe aceasta piata, ultimul timp vazand tot mai multe cooler-e cu profil redus.

Primul pe ordinea de zi este noul Big Shuriken de la Scythe, o revizie a vechiului Shuriken, cu suprafata mai mare dar cu profil mai redus. Acesta masoara 135*125*58 mm, cantareste 405 grame, si are patru heatpipe-uri in forma de bucla care transporta caldura de la baza la lamelele din aluminiu.

Iar de racirea activa se ocupa un ventilator de 120 mm, si el cu profil redus, dar cu foarte multe pale, ce se invarte la 650 – 1600 rpm, generand un flux de aer maxim de 38 cfm la aproximativ 29 dB. Big Shuriken este special destinat platmormelor miniITX, la 58 mm inaltime abia trecand deasupra radiatorului de chipset si a modulelor RAM.
Totusi este compatibil si LGA1366, LGA775, skAM3, skAM2+, skAM2 si sk939. Pretul nu a fost inca stabilit, si nici o data de lansare nu a fost comunicata.
Daca insa Big Shuriken vi s-a parut prea mare, avem si ceva mult mai mic: cele doua modele Slim Silence de la Gelid. Acestea ating doar 28 mm inaltime, fiind mai mici chiar si decat un modul RAM. Insa la cat de mici sunt nu ar face fata la un TDP mai mare de 65 W.

Sunt doua modele, pentru ca unul este destinat platformelor AMD (skAM3, skAM2+, skAM2), iar celalalt celor Intel (LGA775). Iar diferentele sunt doar de forma a radiatorului. Ventilatorul este la fel, unul de 80 mm ce se invarte la 1200 – 2500 rpm.
Ambele Slim Silence-uri vor intra pe piata din luna iunie 2009, la preturi de 15 – 16 €, cu o garantie de cinci ani.

Cooler-e cu profil redus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus