Firefox, cel mai vulnerabil browser

Ti-a placut?

Firefox prezinta mai multe vulnerabilitati decat Internet Explorer, insa Mozilla rezolva problemele de securitate mult mai rapid decat Microsoft, potrivit unei cercetari efectuate de Secunia. Browserul Firefox se bucura de o popularitate tot mai mare in Europa, reusind in ultima perioada sa stirbeasca serios din cota de piata a omniprezentului Internet Explorer.

Desi nici Firefox nu duce lipsa de bug-uri, utilizatorii Internet Explorer au migrat spre browserul celor de la Mozilla din cauza lentorii cu care Microsoft rezolva probleme de securitate. De altfel, compania de securitate Secunia a prezentat vineri un amplu raport referitor la numarul de vulnerabilitati din cele mai populare 4 browsere, precum si la rapiditatea cu care companiile producatoare lanseaza patch-uri.
Potrivit raportului Secunia, Firefox a inregistrat cel mai mare numar de vulnerabilitati pe parcursul anului 2008, cele 115 bug-uri fiind de aproape patru ori mai numeroase decat cele 31 intregistrate de Internet Explorer. Safari si Opera, celelalte doua browsere incluse in acest studiu, au inregistrat 32 si, respectiv, 30 de vulnerabilitati.
In ciuda faptului ca Firefox a fost cel mai vulnerabil browser in 2008, Secunia a demonstrat ca principalul avantaj al acestuia este ca Mozilla rezolva mult mai repede problemele de securitate. Astfel, Secunia a calculat numarul de zile necesare fiecarui producator in parte pentru a rezolva problemele de securitate, insa au fost luate in calcul numai acele bug-uri care au fost raportate in mod public.
Firefox a avut 3 probleme de securitate de acest gen pe parcursul anului trecut, doua dintre ele primind calificativul „not critical”, iar ultima „less critical”. Mozilla a lansat patch-uri pentru toate cele trei vulnerabilitati in medie la 43 de zile dupa semnalarea acestora. De cealalata parte, Microsoft a primit 6 rapoarte referitoare la bug-uri in Internet Explorer, dintre care unul de calificativ „high”, iar altul de calificativ „moderate”. Compania din Redmond s-a miscat insa mult mai lent, reusind sa rezolve cele doua probleme grave in medie dupa 110 zile de la anuntarea acestora. Mai mult decat atat, Micorosft nu a lansat niciun patch pentru 3 dintre cele 6 vulnerabilitati, iar una dintre celelalte a fost rezolvata dupa 294 de zile de la semnalarea acesteia.
Microsoft nu sta mai bine nici in ceea ce priveste plug-in-urile pentru browsere, ActiveX fiind de departe cel mai vulnerabil. Acesta a inregistrat nu mai putin de 366 de vulnerabilitati in 2008, fiind urmat in top de Java (54), Quick Time (30) si Flash (19). Cele mai sigure plug-in-uri sunt cele dedicate browserelor Firefox si Opera, add-on-urile dezvltate pentru Mozilla avand o singura problema de securitate, in timp ce norvegienii se pot mandri ca nu au inregistrat niciun bug.
Revenind la capitolul browserelor, merita mentionat faptul ca Firefox a lansat joi un nou update pentru Firefox 3, care a ajuns astfel la versiunea 3.0.7. Noua versiune vine sa rezolve 6 vulnerabilitati critice din Firefox 3.0.6, una dintre ele permitand atacatorilor sa ruleze cod pe computerul victima.
Conform datelor furnizate recent de compania Net Applications, Firefox a ajuns la o cota de piata de 21.77%, in timp ce Internet Explorer se mentine in preferintele utilizatorilor cu 67.44%. Probabil insa ca rezultatele prezentate de Secunia vor atrage noi useri catre browserul dezvoltat de Mozilla.

Firefox, cel mai vulnerabil browser

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus