LED-ul care va salva planeta

Ti-a placut?

Pentru ca natura a inceput sa-si spuna cuvantul si ne-a aratat ca nu ne putem face de cap pe pamant cum vrem, incepe sa se investeasca tot mai mult in energie verde. Tot mai multe firme au trecut la panouri solare pentru a reduce costurile si pentru a… salva planeta.
Guvernul S.U.A. a oferit un premiu: 20 de milioane de dolari echipei de cercetatori care vine cu un model de iluminare solida ce indeplineste anumite standarde stricte. Asa ca oamenii s-au pus pe treaba.

Acum o echipa de la Cambridge University se apropie, probabil, de designul care ar putea iesi castigator. Oamenii de stiinta de acolo au produs un nou design care desi costa doar 2.85 dolari si este cat un deget mic de la mana produce lumina similara cu cea a becurilor fluorescente dar avand o durata de viata de pana la 60 de ani.
Noul design tripleaza eficienta becurilor fluorescente si sunt de aproape 12 oeri mai eficiente decat cele incandescente. In plus, au calitatea ca ofera lumina instant, deci problema intarzierii ce aparea la becurile fluorescente va fi de domeniul trecutului.
Daca aceste LED-uri ar fi instalate in toata Marea Britanie, estimarile arata ca vor scadea costurile cu pana la 15-20%. Noile becuri bazate pe LED dureaza 100.000 de ore si, spre deosebire de alte becuri ecologice, acestea nu contin mercur, o substanta ce ar putea dauna creierului omenesc.
Oficialii spun ca acest design ar putea reduce emisiile de CO2 cu pana la 40 de milioane de tone doar in Regatul Unit. Noul design se bazeaza pe un nou format de semiconductor galiu-azot. In timp ce unele modele ating ani de zile pana ajung in magazine, design-ul celor de la Cambrigde este deja in stare de prototip si gata sa ajunga pe piata in curand.
Eu unul sunt optimist, dar sunt curios cum doar un LED asa mic poate face lumina cat un bec. Probabil e vorba de o grupare, dar nu s-a specificat nimic.

LED-ul care va salva planeta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus