Moblin in stadiu alfa

Ti-a placut?

In urma cu cinci luni va informam ca Intel a cumparat compania de software OpenedHand, intentionand sa dezvolte un sistem de operare pentru netbook-uri, Moblin. Asa cum sugereaza si numele, este vorba despre o varianta de Linux ultramobila, realizata pe baza distributiei Fedora.

Ei bine, acest sistem de operare a atins stadiul alfa, deci putem sa va spunem mai multe despre el, si chiar sa va aratam cateva poze. Asa cum va si asteptati, acest OS va fi optimizat pentru componentele cu semnatura Intel.
Deci va merge foarte bine cu procesoare Intel Atom, va arata exemplar pe GPU-urile integrate Intel, si va accesa fara probleme Internet-ul prin chip-uri de retea Intel, cu sau fara fir. Insa la aceasta ultima categorie Intel a fost ceva mai tolerant, compatibilizand Moblin-ul si cu alte chipset-uri de retea.
Interfata, in acest moment Xfce, ar putea fi abandonata in favoarea uneia noi, realizata in totalitate de OpenedHand. Si include si pachetul de aplicatii PIM Pimlico, creat tot de OpenedHand.
Schimbarile fata de Fedora la capitolul de programare includ pana acum un manager special al conexiunii la Internet si timpi mult mai buni de boot-are. Cine doreste sa-l incerce o poate face de aici, cu destul de mare libertate.
Concurentul cel mai apropiat al lui Moblin va fi Jolicloud. Insa probabil va avea mai mult de furca de la Windows XP sau o versiune lite de Vista sau Windows 7.

Moblin in stadiu alfa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus