Motor pe benzina cu compresie

Ti-a placut?

Traditional, un motor pe benzina este mai putin eficient ca un diesel. Si asta pentru ca amestecarea combustibilului cu aerul se face intr-o antecamera, mixtura fiind trecuta in camera de combustie si aprinsa prin scanteie. Dieselul pe de alta parte are combustibilul injectat direct in camera de combustie, si este aprin prin compresie.
Si nu in ultimul rand, motorul pe benzina functioneaza la temperaturi mai mari, de aproximativ 2100 ºC, generand mai multe noxe. Insa toate aceste dezavantaje ar putea ajunge de domeniul trecutului, ba s-ar putea chiar intoarce in favoarea motorului pe benzina. Probelma cu injectarea benzinei direct in camera de combustie a fost deja rezolvata de Ford si ale lor motoare EcoBoost, si nu numai.

Iar GM s-ar putea sa fi solutionat toate dezavantajele. Noul lor motor, aflat inca in teste preliminare, se numeste HCCI (Homogenous Charge Compression Ignition). Acesta nu numai ca introduce benzina direct in camera, dar comprima amestecul ei cu aerul, similar unui diesel.
Si s-ar parea ca se atinge o economie de 15% la combustibil, temperaturi de functionare in idle sau pana la 3000 rpm (100 Km/h) de doar 1600 ºC. Deci scad si noxele produse (oxizi de azot si dioxid de carbon). Prototipul lor are patru cilindri, insa GM ne asigura ca aceasta tehnologie va putea fi folosita la orice motor pe benzina. Insa nu dau detalii despre o eventuala data cand ar putea intra in productia de serie.

Motor pe benzina cu compresie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus