Profitul Nokia, in scadere cu 90%

Ti-a placut?

Nokia si Sony Ericsson au raportat scaderi masive ale vanzarilor de telefoane mobile in primul trimestru al anului 2009, profitul finlandezilor scazand cu 90% fata de perioada similara a anului trecut.
Criza economica a fortat consumatorii din intreaga lume sa isi reduca substantial bugetele alocate bunurilor de larg consum, iar segmentul telefoanelor mobile nu putea face exceptie de la aceasta regula.

Rezultatele inregistrate de doi dintre cei mai importanti producatori de telefoane mobile sunt foarte pesimiste, prefatand astfel un an 2009 ce se anunta foarte dificil pentru jucatorii din acest domeniu.
Nokia, liderul pietei de telefoane mobile, a raportat o scadere a profitului de 90% aferenta primului trimestru al anului. Profitul finlandezilor s-a situat in primele trei luni la 122 de milioane de euro, comparativ cu cele 1.2 miliarde de euro raportate in perioada similara a anului trecut.
Nici in privinta veniturilor lucrurile nu sunt foarte promitoare, Nokia anuntand vanzari de 9.28 miliarde de euro comparativ cu cele 12.7 miliarde de euro de anul trecut. Acest lucru semnifica o scadere a vanzarilor de 27%. Cota de piata a inregistrat o scadere de doua procente fata de anul trecut, ajungand la 37%.
Singura veste pozitiva vine din partea vanzarilor generate de modelul 5800 XpressMusic, care s-a vandut in 2.8 milioane de exemplare.
Rivalii de la Sony Ericsson nu au fost nici ei ocoliti de criza si au raportat rezultate mai modeste decat Nokia. Compania a anuntat pierderi de 358 de milioane de euro pentru primul trimestru al anului, in timp ce vanzarile au scazut cu 36% fata de perioada similara a anului trecut. Nici in ceea ce priveste cota de piata lucrurile nu stau mai bine, Sony Ericsson coborand la 6%, fata de cele 8 procente detinute in primele trei luni din 2008.
Pentru a limita pierderile, compania a anuntat de asemenea un program de restructurare, care prevedere eliminarea a 2000 de locuri de munca.
In incercarea de a reveni pe profit, Sony Ericsson se va concentra in periaoda urmatoare pe gama de produse din seria Entertainment Unlimited, care cuprinde telefoane dedicate simultan pentru muzica, foto si jocuri. Primul telefon din aceasta gama va fi W995, urmat in a doua juamate a anului de Idou. Mai multe informatii despre viitoarele telefoane Entertainment Unlimited vom afla pe 28 mai, in cadrul unei conferinte de presa.
Previziunile pentru piata telefoanelor mobile sugereaza ca vanzarile globale vor inregistra o scadere de 10% comparativ cu anul trecut.

Profitul Nokia, in scadere cu 90%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Derulează în sus